9.4 Åbne op: Visual Explorer
Når deltagere skal åbne et emne op, få nye tanker og ideer, er det vigtigt at du vælger nogle øvelser der kilder lidt i hjernen.
90 % af hjernens sanseinput kommer fra visuelle kilder, og derfor starter billeder en lang række nye tanker og kombinationer i hjernen. Og når der opstår nye forbindelser får vi oftest nye ideer.
Visual Explorer handler om at udforske billeder og via den udforskning skabe en nuancering af det pågældende emne.
Formål: At gøre det let at tænke kreativt, formulere holdninger og nye ideer og løsninger ved hjælp af billedestimulering. Visual Explorer fungerer desuden som et stærkt dialogværktøj.
Fremgangsmåde :
- Spred billeder ud på gulvet (fx mens deltagerne har pause). Hvis du skal gøre det helt efter bogen, kan du købe de officielle kort til metoden på mindshop.dk. Hvis du synes det er en lidt for stor udskrivning, så har jeg også tidligere lavet øvelsen ved at printe tilsvarende A4 billeder. Her skal du dog være meget grundig i din udvælgelse af billeder.
- Sæt rammen ved at stille det hovedspørgsmål som deltagerne skal arbejde med/åbne op; fx ”Hvordan vender vi covid til noget positivt?”, ”Hvordan mindsker vi madspild i danske husstande?”, ”Hvad er et godt team?”
- Deltagerne går hen til billederne, uden at tale med hinanden og vælger det billede der instinktivt tiltrækker dem. Sæt evt. stille musik på i baggrunden. Husk at italesætte overfor deltagerne, at der ikke er noget rigtigt eller forkert og opfordr dem til at vælge ud fra intuition.
- Deltagerne fortsætter hver for sig, og arbejder individuelt i 10-20min med følgende spørgsmål:
- Hvad ser du på billedet?
- Hvad sker der på billedet?
- Noget nyt/noget overraskende?
- Hvordan relaterer billedet sig til hovedspørgsmålet?
- Når tiden er gået beskriver deltagerne deres association mellem spørgsmålet og billedet.
Afhængigt af konteksten for opgaven og processen, kan en del af den individuelle opgave være at skrive fx ideer til løsning på hovedspørgsmålet som samles op på en planche i plenum i takt med at deltagerne præsenterer.
Det er lettere at finde problemstillinger hvor denne øvelse giver værdi end det modsatte og den er et spændende alternativ til vores normale tankevirksomhed når vi er på arbejde.
I øvelsen vælger vi billedet intuitivt med højre del af hjernen, men vi efterfølgende bruger venstre del, som arbejder meget langsommere, til at analyse og forstå hvorfor vi valgte billedet.